Vanda Chaloupková: Inspirace většinou přichází sama, nesmím být pod tlakem.

Kreativní komunita 10-01-21

Ahoj! Máme pro vás první ze série slibovaných rozhovorů.

Naším cílem je vytvořit komunitu kreativců ~ od designerů, přes hudebníky a herce až po ilustrátory nebo sochaře. V rámci ní pak mohou vznikat zajímavé spolupráce a samotná komunita funguje jako zdroj inspirace pro všechny začínající kreativce. Buďte u toho s námi!

Máme velkou radost, že jsme se v sychravém prosinci mohli potkat s Vandou Chaloupkovou a připravit zcela první „inspiraci“.

Vanda Chaloupková

je česká divadelní a filmová herečka. Je také autorkou několika vlastních projektu, mezi které patří například lněná designová značka VANDYHADRY.

@vandachal

Ahoj Vando! Čím se vůbec Vanda poslední dobou nejvíce zabývá?
Ahoj! Poslední měsíce jsem se nejvíce věnovala kolekci VANDYHADRY, ale hlavně sobě. Teď se začínám připravovat na zkoušení nových představení – Rainman a Werich. Studuju si proto doma o autismu a o životě Jany Werichové, kterou budu ztvárňovat celé léto na Kampě. A jinak hodně čtu a cvičím.

Máš nějaký rituál předtím, než se pustiš do práce?
Ano. Jsem některými přímo posedlá i mimo práci. Miluju své rituály. Ale pokud mluvíme konkrétně třeba o divadle, tak v představení Meda jsme vždycky minutu předtím, než jsme šli před lidi, vytvářeli společný kruh. Abychom se nacítili. Ani jednou jsme nevynechali. Miluju to.

Prozradíš nám, nějaký rituál, co může být pro Meadow komunitu zajímavý?
Tak třeba ten nejjednodušší – dech nosem. Provádím ho ve stresu, tenzi nebo před představením, abych se nastartovala, ale hodí se kdykoliv. Prokrvuje mozek a má mnoho blahodárných účinků. Technika je taková – nádech levou nosní dírkou (pravou mám zakrytou prstem), výdech pravou nosní dírkou (zakrývám levou). Minuta je ideální.

Kde nejčastěji hledáš inspiraci a nové podněty k tvé tvorbě?
Ta většinou přichází sama, jen nesmím být pod tlakem. Teď například mám v novém bytě krásný výhled a začala jsem díky němu psát filmový námět.

Podle čeho se rozhoduješ, myšlenky nebo pocity?
Intuice. Zásadně. Když jdu proti sobě, nikdy to nedopadne dobře. Vždycky na to dojedu. Základ je sobě sama naslouchat.

https://player.vimeo.com/video/358317996

IQ (inteligenční) nebo EQ (emoční)?
Určitě EQ, to je pro mě osobně mocnější.

Kdy přišel impuls vytvořit vlastní značku oblečení @vandyhadry?

Na jaře. Chtěla jsem po krejčové Janě ušít kalhoty a kabát ze lnu. A najednou jsme měly Instagram a kupovali si to lidi. Dneska máme e-shop a na konci roku jsme oslavily 100. objednávku. Pořád mi to nedochází a mám šílenou radost. To jsou ty náhlé inspirace. Prostě se to stalo. Naštěstí umím dotahovat a realizovat věci, takže jedeme dál!

To je super, držíme palce! Ještě nám řekni, jak tě vůbec napadlo nechat ušít lněné kalhoty a kabát, to není jen tak. 🙂

Celá myšlenka začít VANDYHADRY vznikla, když jsem si třídila skříň a došlo mi, ze si chci vytvořit vlastní styl. Co se týče materiálu, len miluju od vždycky, nikde ovšem nejsou kousky podle mých představ, tak jsem se rozhodla, ze si je sama vymyslím a vytvořím.

Klobouk dolů! Když se teď vrátíme k herectví, jaký je rozdíl mezi herectvím v divadle a v televizi?

Považuju to za dvě naprosto rozdílné práce. Na každou se i jinak připravuju. A taky technicky je to úplně jiné hraní. Aspoň pro mě. Ale neumím žít ani bez jednoho. Potřebuju obojí, jinak se necítím absolutně.

Kde tě vůbec můžeme dnešní době vidět? Co máš v plánu?

Hlavní jsou už zmiňované divadelní hry, budeme zkoušet Rainmana na Fidlovačce, snad hned od jara. Hlavní role se ujme Jirka Mádl, režírovat to bude Adéla Stodolová. Pak budu s Adélou pokračovat v inscenaci Werich, kterou budeme hrát celé léto na Kampě. Mám dělat Janu Werichovou. Je to velmi silný, bolavý osud. Beru to zodpovědně.

Kdybys mohl/a vést druhý životy, co bys dělal? Čemu by ses věnoval/a?

Já doufám, že stihnu všechno v tomto životě! Ale je pravda, že s přicházející třicítkou člověk hodně myslí na to, co by ještě chtěl udělat, než se přehoupne dál. Moje velké štěstí je můj mladistvý vzhled, takže vždy, když ukazuju občanku v obchodě, se uklidním. A taky to mám tak, že jsem některé věci prostě chtěla do 30 stihnout, ale to je život. Přestala jsem to řešit.

Máš možnost dát do TV 15 sekundový videospot, který uvidí celá ČR. Co bys v něm řekl/a?

Udělej ze své účasti životní styl. Pomáhej, nesuď, odpouštěj. Buď laskavý. Rodí se v tobě tisíce možností. Jednu si vytáhni z vesmíru a splň si ji. Nejdůležitější je láska. Protože Láska je život.

Co říkáš na CBD?

Jsem nadšená! A myslím, že jsem vám to napsala už asi tak třikrát. Protože mě to každý den překvapuje jinak. První dny jsem lépe spala a další týden jsem začala cítit větší vnitřní klid. Začala jsem olejem, po kterém mi je opravdu dobře, mám v plánu ještě zkusit vaše květy.


Vando, díky moc za fajn rozhovor a držíme palce s Rainmanem, Werichem a VandyHadry … a samozřejmě hodně kreativity!

S potěšením, pánové, ať se daří, Meadow moc fandím.

~

Kde Vandu najdete?
vandachaloupkova.com
vandyhadry.cz

Náš blog je pravidelně plný rozhovorů s kreativci, článků o kreativitě, novinek a CBD

Zpět na blog

Co číst dál

Vše o CBD, v kostce!
Kreativní komunita 01-12-20

Vše o CBD, v kostce!

Přečíst článek